poniedziałek, 21 maja 2012
Zdrowo i Smacznie= BIO
Na początek : "Zupa ogórkowa babci Felicji"
Przygotowanie ok. 40 minut. Porcja 160 kcal. Przepis na 6 porcji.
SKŁADNIKI: 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2 ogórki kiszone, 11/21 bulionu, listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 łyżki śmietany 18 proc., natka pietruszki i 2 łyżki masła. Trochę dużo składników, ale efekt będzie pyyszny!
- Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce z grubymi otworami.
- Warzywa zalej bulionem.(może być kostka rosołowa), dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok. 20 minut.
- Ogórki pokrój w kosteczkę, dodaj dwie łyżki masła i podduś ok. 10 min.
- Uduszone ogórki dodaj do zupy i gotuj jeszcze 10 min.
- Śmietanę dokładnie rozmieszaj z 3/4 szklanki wody.
- Już na talerzach posyp obficie natką pietruszki i ozdób płatkami melisy. RADA BABCI FELICJI: Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce. Dopiero przed podaniem dolewamy śmietanę.
Przygotowanie 3,5h. Porcja 240 kcal, 6 porcji.
SKŁADNIKI: 1 kg żeberek, średnia główka słodkiej kapusty, 2 marchewki, cebula, rozmaryn, jałowiec, tymianek, majeranek,pieprz ziołowy, sól.
- Umyte i osuszone żeberka obtocz w przyprawach i odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Kapustę umyj, odłóż 4 liście, resztę poszatkuj. Dno brytfanki wyłóż liśćmi kapusty, na nich ułóż warstwę żeberek. Przykryj je warstwą poszatkowanej kapusty, przypraw solą i pieprzem ziołowym. Następna warstwa to marchewka pokrojona w talarki i cebula w piórka. Na tę warstwę połóż warstwę pokrojonej kapusty, przypraw ją solą i pieprzem. Zamknij szczelnie.
- Brytfankę postaw na maleńki ogień i duś ok. 2,5 do 3h.
"PAPRYCZKI NADZIEWANE BRYNDZĄ"
Przygotowanie 60 min. porcja 439 kcal.
SKŁADNIKI: 4 duże podłużne papryki lub 6-8 małych, 120 g bryndzy, 120 g ziemniaków, cebula, 1/2 opakowania liściastego szpinaku, garść listów bazylii, kilka gałązek tymianku, olej rzepakowy, pieprz cytrynowy i sól do smaku.
"Bakłażany z mozzarellą"
Przygotowanie: 25 min., ilość porcji: 4
SKŁADNIKI: Średni bakłażan, 2 jajka, bułka tarta, opakowanie serka mozzarella, 5 dag sera żółtego,2 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 2 pomidory, kilka listków bazylii, kilka oliwek, sól i olej.
- Bakłażan umyj, pokrój w krążki grubości 0,5 cm. Jajka roztrzep ze szczyptą soli. Krążki bakłażana obtocz w jajku i bułce tartej. Usmaż z obydwu stron na oleju na jasnożółty kolor.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj czosnek i majonez, wymieszaj na gładką pastę. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój na plasterki. pomidory umyj, pokrój na plasterki.
- Plasterki bakłażana ułóż na talerzu. Posmaruj pastą serowa, ułóż plasterki pomidora i mozzarelli. Udekoruj oliwkami i bazylią.
SKŁADNIKI: duży koper włoski (fenkuł), szklanka białego długoziarnistego ryżu, 1 litr rosołu (może być z kostki), 2 łyżki gęstej śmietany do zupy, sól, pieprz, koperek do dekoracji, oraz olej.
- Ryż ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu. Osącz. Koper włoski obierz, pokrój na nieduże kawałki. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż koper.
- Rosół zagotuj w rondlu. Dodaj koper, gotuj ok. 20 min. Wsyp ryż, zamieszaj. Chwilę pogotuj. Przypraw do smaku. Dodaj śmietanę, posyp koperkiem.
Bakłażany z mozzarellą! Mmmm...
Zupa ogórkowa! PYCHA!!!
Żeberka w kapuście!
Zupa z kopru włoskiego!
Papryczki nadziewane bryndzą!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze (+add yours?)
Prześlij komentarz
komentujcie i wyrażajcie swoje opinie! Pamiętajcie, że każdy komentarz jest dla nas ważny i dlatego na każdy postaramy się odpowiedzieć. :D