poniedziałek, 21 maja 2012

Zdrowo i Smacznie= BIO

Na początek : "Zupa ogórkowa babci Felicji"
Przygotowanie ok. 40 minut. Porcja 160 kcal. Przepis na 6 porcji.
SKŁADNIKI: 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2 ogórki kiszone, 11/21 bulionu, listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 łyżki śmietany 18 proc., natka pietruszki i 2 łyżki masła. Trochę dużo składników, ale efekt będzie pyyszny!

  1.  Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce z grubymi otworami. 
  2. Warzywa zalej bulionem.(może być kostka rosołowa), dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj ok. 20 minut.
  3. Ogórki pokrój w kosteczkę, dodaj dwie łyżki masła i podduś ok. 10 min.
  4. Uduszone ogórki dodaj do zupy i gotuj jeszcze 10 min.
  5. Śmietanę dokładnie rozmieszaj z 3/4 szklanki wody.
  6. Już na talerzach posyp obficie natką pietruszki i ozdób płatkami melisy.  RADA BABCI FELICJI: Zupę najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce. Dopiero przed podaniem dolewamy śmietanę.          
"ŻEBERKA W KAPUŚCIE BABCI STASI" 
Przygotowanie 3,5h. Porcja 240 kcal, 6 porcji.
SKŁADNIKI: 1 kg żeberek, średnia główka słodkiej kapusty, 2 marchewki, cebula, rozmaryn, jałowiec, tymianek, majeranek,pieprz ziołowy, sól. 
  1. Umyte i osuszone żeberka obtocz w przyprawach i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. Kapustę umyj, odłóż  4 liście, resztę poszatkuj. Dno brytfanki wyłóż liśćmi kapusty, na nich ułóż warstwę żeberek. Przykryj je warstwą poszatkowanej kapusty, przypraw solą i pieprzem ziołowym. Następna warstwa to marchewka pokrojona w talarki i cebula w piórka. Na tę warstwę połóż warstwę pokrojonej kapusty, przypraw ją solą i pieprzem. Zamknij szczelnie.
  3. Brytfankę postaw na maleńki ogień i duś ok. 2,5 do 3h.   
"PAPRYCZKI NADZIEWANE BRYNDZĄ" 
Przygotowanie 60 min. porcja 439 kcal.
SKŁADNIKI: 4 duże podłużne papryki lub 6-8 małych, 120 g bryndzy, 120 g ziemniaków, cebula, 1/2 opakowania liściastego szpinaku, garść listów bazylii, kilka gałązek tymianku, olej rzepakowy, pieprz cytrynowy i sól do smaku.  
 Ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz. Szpinak umyj, przelej wrzątkiem. Papryczkom odetnij ogonki, wraz z małą czapeczką(nie wyrzucaj czapeczek), delikatnie usuń pestki. Wlej do każdej papryki oleju i wysmaruj ją od środka. Przygotuj nadzienie. Odsączony szpinak pokrój drobno, dodaj ugotowane ziemniaki, bryndzę, pokrojoną w kostkę cebulę. Przypraw do smaku posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.Nadzienie wymieszaj widelcem i ugnieć. Papryczki nadziej i posmakuj z wierzchu olejem. Na koniec przykryj je czapeczkami z ogonków, ułóż na blaszce wyłożonej papierm do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem. Czas pieczenia ok. 30 min. 

"Bakłażany z mozzarellą" 
Przygotowanie: 25 min., ilość porcji: 4
SKŁADNIKI: Średni bakłażan, 2 jajka, bułka tarta, opakowanie serka mozzarella, 5 dag sera żółtego,2 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 2 pomidory, kilka listków bazylii, kilka oliwek, sól i olej. 
  1. Bakłażan umyj, pokrój w krążki grubości 0,5 cm. Jajka roztrzep ze szczyptą soli. Krążki bakłażana obtocz w jajku i bułce tartej. Usmaż z obydwu stron na oleju na jasnożółty kolor.
  2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj czosnek i majonez, wymieszaj na gładką pastę. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój na plasterki. pomidory umyj, pokrój na plasterki. 
  3. Plasterki bakłażana ułóż na talerzu. Posmaruj pastą serowa, ułóż plasterki pomidora i mozzarelli. Udekoruj oliwkami i bazylią.  
"Zupa z kopru włoskiego"
SKŁADNIKI: duży koper włoski (fenkuł), szklanka białego długoziarnistego ryżu, 1 litr rosołu (może być z kostki), 2 łyżki gęstej śmietany do zupy, sól, pieprz, koperek do dekoracji, oraz olej.
  1. Ryż ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu. Osącz. Koper włoski obierz, pokrój na nieduże kawałki. Olej  rozgrzej na patelni, podsmaż koper.
  2. Rosół zagotuj w rondlu. Dodaj koper, gotuj ok. 20 min. Wsyp ryż, zamieszaj. Chwilę pogotuj. Przypraw do smaku. Dodaj śmietanę, posyp koperkiem. 
 
Bakłażany z mozzarellą! Mmmm...

Zupa ogórkowa! PYCHA!!!
Żeberka w kapuście!
Zupa z kopru włoskiego!
Papryczki nadziewane bryndzą!